Iittala

De geschiedenis van Iittala gaat terug naar 1881. In een dorpje in het zuiden van Finland werd een glasfabriek met dezelfde naam geopend. Nu – generaties later – draagt Iittala nog steeds bij aan het verrijken van het dagelijks leven van heel veel mensen, vooral in Scandinavië. Het belangrijkste idee achter Iittala is dat het merk producten wil maken – voor ons dagelijks leven – die mooi, functioneel & duurzaam zijn. De producten gaan een leven lang mee wat past bij de filosofie van Iittala: tegen wegwerpmentaliteit.

‘Wij vinden dat je voorwerpen uit het verleden nooit weg mag doen. In plaats daarvan neem je ze mee als herinnering aan alle mooie momenten, die je met anderen hebt gedeeld.’
– Matti Klenell, 2012

Iittala staat voor kwaliteit en kwaliteit raakt nooit uit de mode. Het merk ontwerpt ook om te combineren. Er zijn geen regels, die regels bepaal jezelf. Mix oud met nieuw, wees nieuwsgierig en laat routines los. De Iittala collectie bestaat uit nieuw design en producten die al ruim 80 jaar op de markt zijn.

De door-en-door gekleurde glazen producten van Iittala worden nog steeds in Finland gemaakt – soms zelfs met de mond geblazen. Bijvoorbeeld de bekende Aalto vaas. De vaas dateert uit 1936
 en de vloeiende, organische vorm wordt nog steeds met de mond geblazen in de fabriek in Iittala. Er zijn zeven bekwame vaklieden nodig om één Aalto vaas te maken – een icoon van modern design. De vazen zijn door en door gekleurd waardoor het glas altijd zijn mooie kleur behoudt. De Aalto vaas is hét voorbeeld van tijdloos design.

Iittala is hoe het allemaal begon. Wij spaarden beide al jaren het prachtige servies van Iittala. Op een feestje ontstond ons idee van ‘een winkel’ en vanaf dat moment zijn we op avontuur gegaan: plan gemaakt, banen opgezegd, pand gezocht, merken met zorg samengesteld enzo .. En op 21 Maart 2012 gingen de deuren van Nio & Elva open. Het is toch te gek dat wij nu zelf dit prachtige servies bij Nio & Elva verkopen. Wij blijven fan!

onze Iittala
favorieten